
W Ośrodku Pomocy Społecznej w Czarnym Borze w ramach programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2024 dla osób zakwalifikowanych do w/w pomocy odbyły się warsztaty dietetyczne, ekonomiczne i kulinarne. Łącznie w warsztatch wzięło udział 40 Uczestników.
Warsztaty kulinarne pokazały uczestnikom jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki z produktów dostępnych w paczkach żywnościowych, a także z innych tanich i łatwo dostępnych składników. Zajęcia, które były prowadzone przez eksperta kulinarnego miały na celu praktyczne pokazanie jak unikać marnowania żywności i sprytnie wykorzystywać resztki. Podczas warsztatów Uczestnicy samodzielnie przyżądzali Calzone, czyli włoski pieróg z ciasta na pizzę z sera Feta i warzywami oraz kiszoną kapustą i pieczarkami.
Zajęcia dietetyczne, których tematem było "12 Zasad Zdrowia i Długowieczności" przybliżyły uczestnikom zasady zbilansowanej diety i zdrowego odżywiania, co ma na celu zapobieganie chorobom cywilizacyjnym. Uczestnicy dowiedzieli się, jak dbać o swoje zdrowie, mimo ograniczonego budżetu, i jak planować jadłospisy.
Natomiast warsztaty ekonomiczne miały za zadanie wzmocnić kompetencje finansowe beneficjentów. Uczestnicy dowiedzieli się, jak:
- zarządzać domowym budżetem,
- kontrolować wydatki,
- radzić sobie z trudnościami finansowymi,
- oszczędnie gospodarować domem,
a także Uczestnicy warsztatów ekonomicznych mieli okazję przekonać się, że własnoręczne wykonanie mydełek może być tanie i proste.
ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW W GALERII











